Τσεπέλοβο

Πληροφορίες για το χωριό

Το Τσεπέλοβο είναι ένα από τα ωραιότερα Ζαγοροχώρια. Είναι το πολυπληθέστερο χωριό και έχει τη μεγαλύτερη υποδομή φιλοξενίας και διασκέδασης, έχοντας τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κλινών στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.

 

Το Τσεπέλοβο βρίσκεται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου και, έτσι, όλα όσα αξίζει να επισκεφθεί κανείς στην περιοχή αυτή είναι σε κοντινή απόσταση,με αποτέλεσμα να αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για τους επισκέπτες. Έχει μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες πλατείες, με τα 2 επιβλητικά πλατάνια και την μοναδικής αρχιτεκτονικής εκκλησία του να μαγεύουν όποιον την επισκέπτεται. Το Τσεπέλοβο συνδυάζει το πράσινο της σπάνιας χλωρίδας της περιοχής με το γκρι της πέτρας των σπιτιών και των καλντεριμιών και δημιουργείται η εντύπωση πως επικρατεί μια φυσική αρμονία.

Το Τσεπέλοβο δημιουργήθηκε στο σημερινό χώρο τον 14ο αιώνα όταν συμπτήχθηκαν ο παλαιός οικισμός του Τσεπελόβου και οι υπάρχοντες μικροί συνοικισμοί που βρισκόταν στον ίδιο χώρο. Υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και άνθησε πολιτισμικά και οικονομικά τον 18ο και 19ο αιώνα όταν τα ιδιαίτερα προνόμια που κατάφερε να έχει η περιοχή του Ζαγορίου σε συνδυασμό με την μετανάστευση πολλών από τους κατοίκους του σε χώρες όπου ασχολήθηκαν πετυχημένα με το εμπόριο, ανέβασε την οικονομία του χωριού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την λειτουργία αρκετών σχολείων με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της παιδείας, καθώς και το κτίσιμο πολλών αρχοντικών σπιτιών, εκκλησιών, γεφυριών κ.α.

Η ιδιαίτερη σημασία των Τσεπελοβιτών για τα γράμματα φαίνεται απ΄το ότι εδώ βρήκαν καταφύγιο όταν κυνηγήθηκαν απ΄τον Αλή Πασά ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς (ο τάφος του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Τσούφλειου Φαρμακείου) καθώς και ο μεγάλος διαφωτιστής Αθανάσιος Ψαλλίδας ο οποίος δίδασκε για δύο χρόνια και στο σχολείο του χωριού. Επίσης δεν είναι τυχαία και η επιλογή ίδρυσης Πανεπιστημίου λίγο πριν ξεσπάσει η επανάσταση του 1821, στο Μοναστήρι του “Αι Γιάννη Ρογκοβού”. Το Τσεπέλοβο αποτελεί γενέτειρα του Κωνσταντίνου Ράδου, του εμπνευστή της ιδέας ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας.

Ένα από τα πολλά δείγματα της μεγάλης πολιτιστικής ακμής του Τσεπελόβου, είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, Άγιος Νικόλαος που αποτελεί ένα “Ζωντανό Μουσείο” αγιογραφίας με πλήρη αγιογράφηση όλων των επιφανειών του ναού από Ζαγορίσιους Αγιογράφιους. Η συντήρηση των αγιογραφιών κατέστησε την παραπάνω εκκλησία μνημείο τέχνης.

Τα πολλά αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα αναδεικνύουν την μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στο Ζαγόρι. Τα πολλά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται γύρω από το χωριό κατασκευασμένα κατά κανόνα από ευεργεσίες δείχνουν την μεγάλη αγάπη των Τσεπελεβιτών για τον τόπο τους. Ο δε τρόπος κατασκευής τους μπορεί να καταδείξει, πως παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, μπορούν να το αναδείξουν και όχι να το καταστρέψουν.