Πεζοπορία στα Ζαγοροχώρια

Η περιοχή του Ζαγορίου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της ενδείκνυται για ποικίλες δραστηριότητες. Επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγουν το Τσεπέλοβο για να εξερευνήσουν τις ομορφιές των βουνών του Ζαγορίου.

Καταρράκτες Ηλιοχωρίου "Μπάλτα ντι στρίγκα"

1070 μέτρα κάτω από το χωριό, 35΄ περίπου με τα πόδια – σε καλοκατασκευασμένο μονοπάτι που καθιστά τη διαδρομή πιο εύκολη και ασφαλή –, υπάρχουν τρεις συνεχόμενοι καταρράκτες. Από αυτούς ο πρώτος έχει ύψος 25 μ. και στο σημείο όπου πέφτει σχηματίζει μια μικρή λίμνη 200 τ.μ. Μετά από αυτήν, το νερό πέφτει από ύψος 7 μ. σχηματίζοντας λιμνούλα, που μοιάζει να είναι λαξεμένη από το χέρι ικανού μάστορα. Τέλος, ακολουθεί και ο τρίτος ύψους 3 μ. Βαθμός δυσκολίας μέτριος.

Μπελόη

Στην είσοδο του Βραδέτου αφήνετε το αυτοκίνητο στο ξενοδοχείο “Μπαλκόνι του Ζαγορίου” και περπατάτε περίπου τριάντα (30) λεπτά σε ένα πολύ βατό μονοπάτι. Φτάνετε σε ένα σημείο όπου κατεβαίνετε περίπου 10 σκαλοπάτια σε ένα χτιστό μπαλκόνι κι εκεί βρίσκετε την καλύτερη θέα της χαράδρας του Βίκου. Βαθμός δυσκολίας μικρός.

Σκάλα Βραδέτου

Για να ανεβείτε από αυτήν, πρέπει να κατεβείτε στο βάθος της χαράδρας από ένα μονοπάτι που ξεκινά ακριβώς από τη διασταύρωση για το χωριό αυτό.

Δρακόλιμνη Τύμφης

Απέχει 6 ώρες και η διαδρομή είναι ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα γυμνών βουνοκορφών. Το μονοπάτι είναι πλήρως σημαδεμένο. Βαθμός δυσκολίας άνω του μετρίου.

Γκαμήλα

Μετά τη Δρακόλιμνη, εάν βαδίσετε για μία (1) ώρα ακόμη, φθάνετε στην κορυφή Γκαμήλα που έχει υψόμετρο 2.497. Βαθμός δυσκολίας μέτριος.

Αγία Τριάδα

Παίρνετε τον δρόμο που υπάρχει στην αρχή του Σκαμνελίου, εκεί ακριβώς όπου είναι το νεκροταφείο του χωριού, και περπατώντας 2 ώρες μέσα στο δάσος χωρίς να στρίψετε πουθενά, φτάνετε στην υπέροχη τοποθεσία Αγία Τριάδα, που είναι βιότοπος της αρκούδας. Βαθμός δυσκολίας πολύ μικρός.

Καρτερός

Αϊ-Λιας – Λάκκο Μπούτι – Φονικό – Μέγαλα Λιθάρια – Καρτερός. Από εκεί φαίνονται τα χωριά της Κόνιτσας και το Βρυσοχώρι. Διαρκεί 4,5 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας είναι άνω του μετρίου.

Κρούνα

Άγιοι Ανάργυροι –Τζιάνοβο – Κρούνα (Μέγα Λάκκο). Διαρκεί 2,5 ώρες και είναι μέτριας δυσκολίας.