Οδικές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια

Με ορμητήριο το Τσεπέλοβο

Η διαμονή στο Τσεπέλοβο μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες εκδρομές προς όλες τις κατευθύνσεις του Ζαγορίου. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια σημεία ενδιαφέροντος με ορμητήριο το Τσεπέλοβο.

Κάντε κλικ στο όνομα του σημείου για εμφάνιση περισσότερων πληροφοριών.

Προς Γυφτόκαμπο

Σκαμνέλι (χωριό)

Απέχει 3,7 χλμ. Εδώ υπάρχει το βυζαντινό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, στην κορυφογραμμή που βρίσκεται αριστερά του χωριού, υπάρχουν τεράστιες πέτρες, οι οποίες είναι απομεινάρια από πελασγικά τείχη. Αυτές φαίνονται πολύ καλά, όταν επιστρέφετε από τον Γυφτόκαμπο.

Μπόκοβο (τοποθεσία)
Στα 8,3 χλμ. αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο σημείο όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα (το σημείο αυτό βρίσκεται στα δεξιά μιας αριστερής στροφής). Μετά από 5΄ ποδαρόδρομου – όλο ευθεία – στο μονοπάτι που υπάρχει, θα φθάσετε στην άκρη ενός γκρεμού. Εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του «άγριου» τοπίου, που το συνδιαμορφώνουν οι κορυφές Κοζακός και Κούστα, αλλά και να φωνάξετε δυνατά για να ακούσετε τον αντίλαλο. Βαθμός δυσκολίας ελάχιστος.
Γυφτόκαμπος (τοποθεσία)
Απέχει 15 χλμ. Είναι μια μικρή υπέροχη κοιλάδα που θυμίζει Άλπεις, στο τέλος της οποίας μια πινακίδα με την ένδειξη “ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ” οδηγεί προς τον χώρο όπου κάθε χρόνο (το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου) γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσάνων. Εκεί, ένα μικρό μουσείο και παραδοσιακές καλύβες αποτυπώνουν τον τρόπο που ζούσαν. Στον χώρο αυτόν λειτουργεί όλο τον χρόνο καφενείο, στο οποίο σερβίρουν τσίπουρο με μεζέδες, αναψυκτικά, καφέδες, γλυκά του κουταλιού, αλλά και μαγειρεμένα φαγητά για χορτοφάγους
Ηλιοχώρι (χωριό)

Απέχει 22 χλμ. Στην πρώτη διασταύρωση μετά τον Γυφτόκαμπο, στρίβετε αριστερά και το πρώτο χωριό που συναντάτε είναι το Ηλιοχώρι. Στην παλιά πλατεία του, η οποία είναι περίπου 20 μέτρα κάτω από τη νέα, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια της Ελλάδας.

Βρυσοχώρι (χωριό)

Απέχει 26 χλμ. Αφού περάσετε το Ηλιοχώρι, φθάνετε στο Βρυσοχώρι που είναι ένα όμορφο, καταπράσινο χωριό, με πολλά νερά και υπέροχη θέα.

Ποταμός Αώος – Παλιοσέλι – Κόνιτσα ή Βασιλίτσα

Συνεχίζοντας μετά το Βρυσοχώρι, συναντάτε πρώτα τον ποταμό Αώο και μετά το χωριό Παλιοσέλι. Αν πάτε αριστερά, θα φθάσετε στην Κόνιτσα μέσα από τα πιο άγρια και επιβλητικά – ίσως – βουνά της Ελλάδας. Αν πάτε δεξιά, μέσω Δίστρατου, θα βγείτε στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, πάλι μέσα από ψηλά βουνά και ωραία τοπία. Συνεχίζοντας, θα συναντήσετε το χωριό Μαυραναίοι, από όπου σε λίγο θα βγείτε στην Εγνατία οδό, σε απόσταση περίπου 6 χλμ. πριν από την πρώτη (νότια) είσοδο των Γρεβενών, τα οποία βρίσκονται αριστερά σας.

Προς Γιάννενα

Σκάλα Βραδέτου (τοποθεσία)

Εκατόν πενήντα (150) μέτρα μετά τoν δρόμο που πηγαίνει προς το Βραδέτο (και πριν από το Καπέσοβο), υπάρχει στη δεξιά πλευρά του δρόμου ένα μικρό παλιό τσιμεντένιο υδραγωγείο. Εκεί δίπλα μπορείτε να σταματήσετε με το αυτοκίνητό σας και να παρατηρήσετε – δεξιά, απέναντι στο βουνό – τη “σκάλα” (δηλαδή το φιδωτό, πέτρινο μονοπάτι) που μέχρι το 1973 συνέδεε οδικά το Βραδέτο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Καπέσοβο (χωριό)

Απέχει 7 χλμ. από το Τσεπέλοβο και το συναντάτε λίγο μετά από το υδραγωγείο. Από τον πολιτισμό που ήκμασε εκεί, σήμερα σώζεται η Πασχάλειος Σχολή, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Βαλκανίων (με Παρθεναγωγείο και Αρρεναγωγείο). Στο κτίριο αυτό σήμερα στεγάζονται Λαογραφικό Μουσείο και Βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχουν μία από τις 14 ακέραιες χάρτες του Ρήγα, και ενδεκάγλωσσο λεξικό – μοναδικό στα βαλκάνια – με βάση τα λατινικά. Επίσης, είναι η γενέτειρα των ξακουστών Καπεσοβιτών αγιογράφων (κλασικό δείγμα η Παναγιά του Καπεσόβου), οι οποίοι κάλυπταν με αγιογραφίες ζωηρών χρωμάτων όλη την εσωτερική επιφάνεια των ναών.

Κουκούλι (χωριό)

Απέχει 12 χλμ. από το Τσεπέλοβο. Εδώ βρίσκεται το μουσείο Λαζαρίδη, όπου υπάρχουν σπάνια φυτά και βότανα της χλωρίδας του Βίκου, από τα οποία παρασκευάζονταν τα περίφημα φάρμακα των Βικογιατρών.

Κήποι (χωριό)

Απέχει 16 χλμ από το Τσεπέλοβο. Στο 13ο χλμ., αντί να στρίψετε δεξιά για τα Γιάννενα, συνεχίζετε ευθεία και λίγο πριν φθάσετε στο χωριό, βλέπετε – δεξιά, κάτω στο ποτάμι – ένα πέτρινο, τρίτοξο γεφύρι(Καλογερικό), που είναι από τα πιο σπάνια που υπάρχουν. Στο χωριό λειτουργεί και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη, στο οποίο υπάρχει συλλογή σκευών και εργαλείων της παραδοσιακής ζωής του Ζαγορίου, αλλά και άλλων σπάνιων εκθεμάτων.

Νεγάδες (χωριό)

Απέχει 24 χλμ. από το Τσεπέλοβο. Συνεχίζοντας μετά τους Κήπους, συναντάτε τους Νεγάδες, όπου βρίσκεται η φημισμένη, για το χρυσοποίκιλτο τέμπλο της – το οποίο στο παρελθόν είχε κλαπεί – εκκλησία του χωριού.

Γεφύρι Κόκκορου (τοποθεσία)

Απέχει 13,5 χλμ. από το Τσεπέλοβο. Στο 13ο χλμ., αντί να συνεχίσετε ευθεία προς τους Κήπους, στρίβετε δεξιά προς Γιάννενα και σε 500 μέτρα συναντάτε μια σύγχρονη γέφυρα, δίπλα στην οποία, στα αριστερά της, υπάρχει ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γεφύρι. Είναι ένα από τα πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια της περιοχής.

Δίλοφο (χωριό)

Απέχει 17 χλμ. από το Τσεπέλοβο. Δυόμισι (2,5) χλμ. μετά το γεφύρι του Κόκκορου, στρίβετε δεξιά για το Δίλοφο (υπάρχει πινακίδα). Είναι ένα ζωντανό μνημείο παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής.

Μονοδέντρι (χωριό)

Απέχει 29 χλμ. από το Τσεπέλοβο. Στη διασταύρωση που θα συναντήσετε στο 19ο χλμ. του δρόμου, αντί να στρίψετε αριστερά προς Γιάννενα, στρίβετε δεξιά και στη διχάλα, που συναντάτε σε λίγα χιλιόμετρα, πηγαίνετε πάλι δεξιά. Αφού περάσετε το χωριό Βίτσα, το επόμενο είναι το Μονοδέντρι, όπου αφήνετε το αυτοκίνητό σας στους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν. Με αφετηρία την πλατεία του, μετά από 10΄ αργού ποδαρόδρομου σε λιθόστρωτο δρόμο, θα φθάσετε στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Μπαίνοντας από το χαμηλό πορτάκι που υπάρχει δίπλα στην εκκλησία, θα βγείτε σε ένα μπαλκόνι, από όπου μπορείτε να δείτε τη χαράδρα του Βίκου. Βαθμός δυσκολίας μικρός.

Κάτω Πεδινά – Αρίστη – Πάπιγκο (χωριά)

Είναι μια θαυμάσια ημερήσια εκδρομή. Η Αρίστη απέχει 34 χλμ. και λίγο μετά από αυτήν, πηγαίνοντας προς Πάπιγκο, περνάτε πάνω από ένα παραδοσιακό τοξωτό γεφύρι. Στο σημείο εκείνο το τοπίο, με τα πολλά πλατάνια και τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, σας υποβάλλει να σταματήσετε για να θαυμάσετε τη φύση. Στη συνέχεια, φθάνετε – μετά από πολλά «πέταλα» (καγκέλια τα λένε οι ντόπιοι) –, στο Μεγάλο Πάπιγκο, που απέχει 49 χλμ. από το Τσεπέλοβο. Πηγαίνοντας από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο, υπάρχουν στα αριστερά σας – στη μέση περίπου της απόστασής τους και σε ελάχιστα μέτρα από τον δρόμο – οι σπάνιας ομορφιάς “κολυμπήθρες”, που επισημαίνονται με σχετική πινακίδα.

Διαδρομές με Τζιπ

Βουνά Τσεπελόβου (τοποθεσία)

Λίγο έξω από το Τσεπέλοβο, με κατεύθυνση προς το Σκαμνέλι, υπάρχει πινακίδα που δείχνει το ξενοδοχείο «Πανόραμα». Παίρνοντας αυτόν τον δρόμο, πηγαίνοντας προς τα δεξιά, θα βρεθείτε στα πανέμορφα βουνά του Τσεπελόβου. Είναι μια ωραία ορεινή διαδρομή με θέα προς το συγκρότημα της Τύμφης (είναι χωματόδρομος).

Ποταμός Τσεπελόβου - Αρχή χαράδρας Βίκου (τοποθεσία)

Ακολουθώντας τον χωματόδρομο που κατηφορίζει από τη μαθητική εστία Τσεπελόβου, μετά από περίπου 5 χλμ. φτάνετε σε ένα ποτάμι (παρακλάδι του Βοϊδομάτη), στο οποίο υπάρχουν δύο παραδοσιακά γεφύρια και μικρές λιμνούλες. Τις λιμνούλες αυτές οι ντόπιοι τις λένε οβίρες ή καδιά.

Βοβούσα (χωριό)

Απέχει 44 χλμ. Στα 14 χλμ. από το Τσεπέλοβο, αντί να συνεχίσετε αριστερά – όπως πηγαίνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος – για Γυφτόκαμπο και Λάιστα, πάτε ευθεία στον χωματόδρομο (υπάρχει πινακίδα). Είναι ένα καταπράσινο χωριό, σε μια μικρή κοιλάδα, που το διασχίζει ο Αώος. Η επιστροφή στο Τσεπέλοβο μπορεί να γίνει και από τις εξής διαδρομές:
α. Λάιστα – Γυφτόκαμπος – Σκαμνέλι (είναι χωματόδρομος το κομμάτι Βοβούσα – Λάιστα).
β. Ελατοχώρι – Μακρίνο – Γυφτόκαμπος – Σκαμνέλι (είναι χωματόδρομος το κομμάτι Μακρίνο – Γυφτόκαμπος).
γ. Ελατοχώρι – Μακρίνο – Καστανώνας – Δόλιανη – Λεπτοκαρυά – Φραγκάδες – Κήποι (όλος ασφαλτοστρωμένος).
δ. Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Μηλιωτάδες – Καρυές – Καβαλάρι – Ανθρακίτης – Καλουτά – Μανασσής – Δίκορφο – Ελάτη – Ασπράγγελοι (όλος ασφαλτοστρωμένος).