Αξιοθέατα Τσεπελόβου

Μια επίσκεψη στο Τσεπέλοβο έχει πολλά να προσφέρει πέρα από καλό φαγητό,ποτό και ευχάριστη διαμονή. Επισημαίνονται τα κυριότερα αξιοθέατα του Τσεπελόβου.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου: Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Ανακαινίσθηκε το 1753 και οι αγιογραφίες της είναι έργο των ξακουστών Καπεσοβιτών αγιογράφων.

Καλλιτεχνικός Σταθμός Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών: Βρίσκεται αριστερά στην είσοδο του χωριού απέναντι από την μαθητική εστία. Ώρες επίσκεψης: 9 έως 12 το πρωΐ και 6 έως 8 το απόγευμα.

Σελιό: Είναι το δασάκι στην είσοδο του χωριού δίπλα στην μαθητική εστία.

Τσούφλειο φαρμακείο: Είναι του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Αναστάσιου Τσούφλη, που έχτισε στη Μακεδονία δεκάδες σχολεία. Βρίσκεται στο πλάι (δεξιά) της εκκλησίας.

Πινακοθήκη: Στο κτίριο του Τσούφλειου φαρμακείου λειτουργεί πινακοθήκη με έργα του διάσημου Τσεπελοβίτη ζωγράφου Πέτρου (Παπαβασιλείου).

Τάφος του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά: Βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, στον περίβολο του Τσούφλειου φαρμακείου.

Οικία της Μαρίκας Κοτοπούλη: Σώζονται μόνο ερείπια του (60 μέτρα επάνω από την πλατεία).

Οικία του εμπνευστή της Φιλικής Εταιρείας Κ. Ράδου: Είναι το αρχοντικό – 100 μέτρα επάνω από την πλατεία – στο οποίο σήμερα διαμένει η οικογένεια Βούρβου.

Οικία της μητέρας του Βασίλη Τσιτσάνη: Βρίσκεται στο πρώτο δρομάκι αριστερά, πηγαίνοντας από τη «μικρή» πλατεία προς τον Γυφτόκαμπο.

Κονόμος: Είναι παραδοσιακή ζαγορίσια βρύση, με κρύο νερό, και βρίσκεται μετά το Τσούφλειο φαρμακείο, στον δεύτερο δρόμο δεξιά.

Τζιγκόρος: Είναι παραδοσιακή ζαγορίσια βρύση, με κρύο νερό, στην αρχή του χωριού (όπως έρχεστε από τα Γιάννενα).

Βρυσοπούλα: Προσπερνώντας την εκκλησία – και αφήνοντάς την δεξιά, όπως έρχεστε από την πλατεία –, υπάρχει στα 50 μέτρα η Βρυσοπούλα, που είναι μια βρύση για τους περαστικούς.

Βρύση του Σχολείου: Ανεβαίνοντας από την πλατεία προς το Σχολείο και το Ταχυδρομείο, θα την βρείτε στη γωνία μόλις στρίψετε αριστερά.

Πέτρινο γεφύρι Του Κονόμου: Μικρό μονότοξο γεφύρι το οποίο βρίσκεται μέσα στο Τσεπέλοβο στο δρόμο για τη βρύση του Κονόμου. Γεφυρώνει το ρέμα του Κοτσώρη.

Πέτρινο γεφύρι Του Χάτσιου: Πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο παλιό μονοπάτι της διαδρομής Τσεπέλοβο – Κήποι, πάνω από το Σκαμνελιώτικο ρέμα (παραπόταμο του Βοϊδομάτη) και οδηγεί στην χαράδρα του ποταμού Βικάκι.

Πέτρινο γεφύρι Κοβάτσαινας: Βρίσκεται στα νότια του Τσεπέλοβου στην περιοχή «Άνθα» και γεφυρώνει το ρέμα της Γκριάκας που καταλήγει στο Σκαμνελιώτικο ρέμα 500 μέτρα μετά το γεφύρι του Χάτσιου.

Πέτρινο γεφύρι Παλιογέφυρο: Ένα από τα πιο παλιά μονότοξα γεφύρια. Βρίσκεται πάνω στο Σκαμνελιώτικο ρέμα στην είσοδο της χαράδρας Βικάκι δεξιά από το γεφύρι του Χάτσιου.

Μονή Αϊ-Γιάννη Ροκοβού: Βρίσκεται στα 2,7 χλμ. προς Ιωάννινα, 100 μέτρα μετά τις κεραίες, στα αριστερά (υπάρχει και η σχετική πινακίδα) Κατηφορίζετε 600 μέτρα, αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο άνοιγμα που υπάρχει μπροστά από μια όμορφη βρύση. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1028, μετά από επιθυμία της αυτοκράτειρας Πουλχερίας (αδελφής του αυτοκράτορα Ρωμανού του Αργυρού), η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε καταφύγιο σ’ αυτόν τον απάνεμο τόπο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της προς τη Ρώμη.

Κάσα: Βρίσκεται στα 2,6 χλμ. προς Ιωάννινα ακριβώς δίπλα στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται στη θέση Σπιάρα. Υπάρχει ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που σε 5΄ σας οδηγεί στο «φρύδι» του βουνού, από όπου έχετε υπέροχη θέα της αρχής της χαράδρας του Βίκου, αλλά και της γύρω περιοχής.